Helppoa latausta omassa parkkiruudussa

”Onhan se nyt kätevää, kun auton saa kotonakin lataukseen ja käytössä on hyvät latauslaitteet.”

Kun As Oy Helsingin Lauttasaarenrannan pysäköintihallissa näkyi jo yksi jos toinenkin sähköllä kulkeva auto, päätettiin taloyhtiössä hankkia sähköautojen latausvalmius. KSS Energia -konserniin kuuluva Suomen Energia-Urakointi (SEU) valikoitui projektin toteuttajaksi kilpailutuksen jälkeen. Avainsanoja valintaan olivat helppous, laatu ja laajennusmahdollisuus.

"Taloyhtiönä halusimme avaimet käteen -toimituksen, jossa joku tarjoaa meille käyttövalmiin paketin. Lisäksi etsimme yleisesti käytössä olevaa ja luotettavaa latausratkaisua", kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jukka Vakula.

"Kolmas meille tärkeä tekijä oli laajennusmahdollisuus. Useimmat autopaikan omistajat hankkivat paikalleen latauspistokkeen heti, mutta taloyhtiössä on myös sijoitusasuntoja ja vuokralla olevia autopaikkoja, joten kokonaisuuden kannalta oli tärkeää taata myöhempikin liittyminen", Vakula sanoo.

SEU rakensi Lauttasaarenrannan 54-paikkaiseen pysäköintihalliin jokaiseen ruutuun ulottuvan latausinfran. Samalla 33 pysäköintipaikalle asennettiin Virta Singlet -latauslaite, joka mahdollistaa 22 kW:n lataustehon. Mikäli loputkin pysäköintipaikan omistajat innostuisivat latauslaitteen hankinnasta tulevaisuudessa, latauskuormat ovat rajattavissa sähköliittymän ylikuormituksen estämiseksi.

Laskutuksen kannalta kyseessä on haluttu taloyhtiöratkaisu, sillä kustannus lataustapahtumasta kohdistuu aina oikein – hänelle, joka autoaan lataa.

Iso lainausmerkki

Käyttäjän näkökulmasta lataussysteemi on toimiva ja helppokäyttöinen. Meillä asukkaat hyödyntävät kyllä ahkerasti latausmahdollisuutta

Jukka Vakula

Latausvalmius on myyntivaltti

Vakulan osalta jälkiliittymisen mahdollisuus konkretisoitui jo muutama kuukausi pysäköintihallin latausinfran valmistuttua.

"Sain tilaisuuden ostaa käytössäni olevan vuokrapaikan omaksi. Ensitöikseni soitin SEU:n yhteyshenkilölle ja tilasin latauspisteen asennuksen. Se oli kokonaisuutena helppo homma, eikä asennuksessa mennyt montaa hetkeä."

Sähköautojen ja ladattavien hybridien määrä Suomessa on vahvalla kasvu-uralla: liikenteessä on jo yli 150 000 ladattavaa autoa. Vuoden 2023 helmikuussa 30 % ensirekisteröidyistä autoista Suomessa oli täyssähköautoja.

"Itse koen, että taloyhtiölle ja pysäköintipaikan omistajalle latausvalmius on myyntivaltti. Tänä päivänä on enemmänkin haittaa, jos sitä ei ole tarjolla", Vakula pohtii.

Vakula kertoo avaimet käteen -toimituksen tarjonneen As Oy Helsingin Lauttasaarenrannan taloyhtiöön toivotunlaisen projektin.

"Projekti meni kokonaisuudessaan hyvin ja valmistui aikataulussa. SEU:n asennusväki teki siistiä jälkeä eikä käytännön jutuilla tarvinnut itse paljoa päätä vaivata", Vakula sanoo.

Iso lainausmerkki

Erityiskiitos tulee asiakaspalvelumyönteisyydestä. SEU:n kanssa asioita oli vaivatonta viedä eteenpäin, sillä yhteyshenkilöt sai helposti kiinni ja vastaukset tulivat nopeasti.

Jukka Vakula

Esimerkki latauspisteprojektin aikataulusta
As Oy Helsingin Lauttasaarenranta

  • 2/2022 Päätös sähkösuunnitelmasta

  • 3/2022 Sähkösuunnitelman toteutus ja tarjouspyynnöt latausratkaisuista

  • 5–6/2022 Taloyhtiön päätös ja tilausvahvistus

  • 7/2022 Latauslaitteiden laitetilaukset

  • 10/2022 Asennus kohteessa

  • 11–12/2022 Valmis projekti

Avainsanat:
Sähköauto
Latausratkaisut
0.0.9